Vraag en antwoord
Vragen en antwoorden over de zweethutceremonie
Wat is een zweethut precies:
Een zweethut is van oudsher een indiaansritueel, maar ook zeker door andere culturen werd gebruikt. Het wordt ook wel het “huis van de adem”genoemd of de “baarmoeder”van moederaarde. Het ritueel werd gebruikt om je als mens te reinigen van zowel van lichaam geest hart en ziel. Het werd vroeger gebruikt als reiniging van alle ongenoegen en als de mannen terug kwamen van de jacht en voor de vrouwen ook tijdens de maandelijkse reiniging. Het meest bekende is dat het gebuikt werd voeger bij de Lakota indianen maar er komen steeds meer vondsten dat het zich ook duizenden jaren geleden hier in Europa en Nederland ook al ritueel werd gebruikt.
Een zweethut wat men ook we een Inipi noemt, is gemaakt van wilgentenen gebogen en word op en bepaalde manier aan elkaar gebonden zodat er een vorm van een soort iglo ontstaat, hier gaan dat dekens overheen. Dit word gezien als een baarmoed, het vrouwelijke. Tegenover de zweethut is er een vuur cirkel waar we een vuur ontsteken, wat het mannelijke laat zien. Nadat er een stenenceremonie heeft plaats gevonden worden er na een tijdje de hete stenen uit het vuur gehaald van de vuurhoeder en worden ze in de Inipi gebracht. Als de stenen binnen zijn zal er door de gieter aan gegeven worden dat de zweethut dicht kan en zal het ritueel in het donker verder plaats vinden. In de zweethut wordt en er gedeeld gezongen, gebeden worden of wat zich op dat moment aan dient, vaak vinden er verschillende processen plaats.
Het huis van de adem of wel de baarmoeder van moeder aarde.
brengt vier rondes die in contact staan met de vier natuur elemneten arde water vuur en lucht. Het leid je langs de windrichtingen en iedere richting brengt zijn/haar thema en energie mee. Elke ronde wordt de zweethut geopend en na vier rondes is het ritueel klaar.
Waarom zou ik een zweethut ceremonie gaan doen:
De zweethutceremonie biedt talrijke voordelen op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Laten we eens dieper ingaan op deze voordelen:
Fysieke voordelen:
Reiniging van het lichaam: De intense warmte in de zweethut stimuleert zweten en opent de poriën, wat vaak wordt ervaren als een fysieke reiniging en ontgifting.
Verbeterde bloedsomloop en zuurstofvoorziening:
De hitte bevordert de doorbloeding en zuurstoftoevoer, wat een positief effect kan hebben op de algehele gezondheid.
Emotionele en mentale voordelen:
De ceremonie helpt bij het loslaten van stress en spanning, en kan je helpen bij bepaalde persoonlijke processen of levensthema’s en het verwerken hiervan. Overgave en een stukje van jezelf zal sterven en een nieuw stuk van jezelf wordt opnieuw geboren. Mensen ervaren soms een wedergeboorte. Door het breken van oude patronen en strategien
Zelfbewustzijn:
Tijdens de zweethutceremonie kun je diepere lagen van je bewustzijn bereiken, vergelijkbaar van een soort hypnose. Dit kan leiden tot persoonlijke groei en een diepere verbinding met jezelf.
Spirituele voordelen:
Transformatie en vernieuwing:
Zweethutten worden gezien als de baarmoeder van Moeder Aarde, het huis van de adem, een heilige plek waarin transformatie en vernieuwing plaatsvinden en dichter bij je hart en ziel
De rituele symboliek van het vuur, de stenen en de stoom draagt bij aan de spirituele betekenis van de zweethutceremonie, het vrouwelijke (zweethut) en het mannelijke (vuur) komt samen.
Kortom, zweethutten zijn niet alleen een fysieke ervaring, maar ook een diepgaande reis naar binnen, waarbij lichaam, geest en ziel samen komen.
Samen zijn met anderen:
Zweethutceremonies worden vaak in groepen gedaan. Het is een kans om samen te zijn met gelijkgestemde mensen, te delen en te verbinden. De ervaring kan variëren van intens tot diep spiritueel, afhankelijk van je eigen intenties en openheid.
Kortom, een zweethut is geen comfortabele ervaring, maar het kan wel een diepgaande impact hebben op je innerlijke groei en welzijn
Als je nieuwsgierig bent naar dit ritueel, zou ik je aanraden om het eens te proberen en te ontdekken wat het voor jou kan betekenen. 🌿🔥
Hoelang zittn we in de zweethut:
De duur van een zweethut is niet goed aan te geven.
Wanneer we in de zweethut zitten is tijd tijdloos geworden.
Er worden vier rondes gegoten en elke ronde heeft zijn eigen tijd, maar gemiddeld zitten we zo’n 3,5 tot 4 uur in de hut.
Na elke ronde gaat de hut even open voor frisse lucht en evt. wat drinken
Moet je naakt in de zweethut:
Vanuit de vroegere traditie is het wel dat je naakt de zweethut in gaat, omdat de inipi staat voor de baarmoeder van moeder aarde.
Voordat we we de hut in gaan hebben we een omslag doek of een handoek om, wanneer de hut dichtgaat en het donker is doe je vaak de handoek af. Wanneer je je hier niet prettig bij voelt en er moeite mee om naakt te gaan, draag je gewoon een onderbroek badkleding of een t shirt. Het gaat tenslotte om de ervaring en het proces.
Hoe warm wordt het in de zweethut:
De warmte:
Een vraag die vraag gesteld wordt is, hoe warm wordt het nu precies in de zweethut. De temperatuur verschilt nogal per ceremonie en per ronde. Je kunt het een beetje vergelijken met een opgieting in de sauna. Omdat er tijdens een sessie sprake is van zogenaamde contactwarmte (anders dan stralingswarmte die je kent van de reguliere sauna), een warme deken die om je heen valt voelt het heel anders aan dan een normale sauna. De temperatuur van een zweethut ligt feitelijk veel lager, maar door de hoge vochtigheidheidsgraad voelt dat soms niet zo.
Wat neem ik mee voor in de zweethut:
Gelukkig hoef je niet veel mee te nemen voor een zweethutceremonie.
In de hut draag je badkleding/shirt of ben je helemaal naakt (dit doen de meeste deelnemers, maar doe wat goed bij je past). Neem verder voldoende handdoeken mee bv 2 handdoeken / omslagdoek als je die hebt en evt. een paar slippers. Verder kan het handig zijn om je eigen waterfles mee te nemen.
Kan ik ivm met gezondheid in de zweethut:
Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Je mag de hut altijd uit. Ook tijdens de ceremonie. Het is belangrijk dat je goed op jezelf let. Qua gezondheidsrisico’s is het te vergelijken met het bezoek aan de sauna. Twijfel je i.v.m je gezondheid dan kan je altijd een arts raadplegen.
Vanaf welke leeftijd kan ik in de zweethut:
In principe kan je vanaf elke leeftijd de zweethut in, twijfel je of iemand te jong of te oud is kan je het altijd met ons contact opnemen.
Waar worden de ceremonies gegeven:
Onze ceremonies worden gegeven op een prachtig landgoed tussen Hengelo en Enschede bij LandGoed Algoed. Achter op het landgoed hebben we een rustige afgelegen plek waar we de ceremonies geven.
de adresgevens zijn: Landgoed Algoed, Lutjeesweg 10, 7547RM Enschede.
Wil je evt. overnachten dan kan je het beste contact opnemen met het Landgoed tel: 0618808096.
Paar tips en adviezen:
– Ongeveer 14 dagen voordat de ceremonie plaats vindt ontvang je een mail van ons, deze kan in de spam box terecht komen. In deze mail staat de alle info in die je nodig hebt voor de ceremonie dag. Mocht je een week voordat de ceremonie is geen mail hebben ontvangen, neem dan even contact met ons op.
– We zijn de hele dag buiten. Pas je kleding aan op de weersomstandigheden.
– Graag geen parfums en deodorant te gebruiken op de dag van de ceremonie. Het geeft vervelende luchtjes in de hut. Ook huidcrèmes raden we sterk af, omdat deze vaak op oliebasis zijn wat ervoor kan zorgen dat je huid te heet kan worden in de hut.
– Het helpt enorm om van tevoren een intentie te bedenken en de vragen die je via de mail ontvangt rustig door te lezen.
– Vermijd alcohol en koffie zeker een dag vooraf gande de ceremonie.
– Draag je lenzen, dan deze uitdoen voordat je de zweethut in gaat.
– Eten en drinken: thee en water en wat lekkers erbij is aanwezig. Mocht je tijdens de lunch wat eten willen nuttigen kan je dit zelf meenemen maar eet niet te zwaar en teveel. Tijdens de ceremonie wordt er met een fruitschaal rond gegaan, deze maken we van de stuks fruit wat ieder meeneemt voor die dag. Einde van de dag na de ceremonie nuttigen we een goed gevulde vegetarische soep met bijbehoren.
– Verboden is het gebruik van alle geestverruimende middelen tijdens deze dag.
Mijn vraag staat er niet bij :
Staat jouw vraag er niet bij neem dan gerust contact met ons op en stuur een mail naar:
zweethutoost@gmail.com